zondag 19 februari 2012

Een klasse apart: Gregory Porter

Gregory Porter is jazzzanger, en wat voor een. Laat u vooral niet afleiden door de muts met oorkleppen, waarmee hij zich op diverse clips vertoont en luister naar die prachtige stem, die doet denken aan jazzzanger Jon Hendricks in zijn beste jaren. Het debuutalbum van Gregory Porter,' Water', kwam in 2010 uit en werd meteen genomineerd als Best Jazz Vocal album bij de 53ste Annual Grammy Awards. Ook maakt hij deel van uit van de originele Broadwaybezetting van de musical ‘It Ain't Nothin' But the Blues’. Zijn jongste , ‘Be Good’, is op 14 februari 2012 uitgekomen en kreeg meteen lovende recensies. Niet slecht voor een student die ooit een beurs voor de San Diego State University kreeg op basis van zijn vaardigheid in het american football. Een pracht van een stem die schijnbaar moeiteloos en relaxed een ballad als ‘Be Good’ neerzet.

Jammer voor het american football, dat Gregory een blessure opliep die een loopbaan als voetballer onmogelijk maakte, maar de jazz heeft er een pracht van een zanger bij gekregen. Gregory werd in Los Angeles, Californië geboren en groeide op in het Californische Bakersfield. Zijn moeder was predikante. Toen Gregory optrad in de lokale jazzclubs ontmoette hij saxofonist, pianist en componist Kamau Kenyatta. Diens begeleiding speelde een grote rol in de loopbaan planning en de ontwikkeling van Gregory Porter. Kenyatta introduceerde Gregory bij de beroemde jazzfluitist Hubert Laws. Toen deze Porter Charlie Chaplin's "Smile" hoorde zingen, zorgde Laws voor een bonustrack met Porters vocale bijdrage op het album "Hubert Laws' Remembers the Unforgettable Nat King Cole". De zuster van Hubert Laws, Eloise, hoorde Porter tijdens de opnamen in de studio en hielp hem aan een van de leidende rollen in de nieuwe musical ‘It Ain't Nothin' But the Blues,’. Deze musical ging in première in Denver eer hij in New York werd opgevoerd, eerst Off-Broadway, later op Broadway.

Tegenwoordig woont Gregory Porter in de wijk Bedford-Stuyvesant van Brooklyn. Daarnaast maakte hij grote indruk in Later... with Jools Holland op BBC2 (met name in Jools' 2011 New Year Show) en trad op zowel bij het North Sea Jazz Festival in Holland als bij het National Black Arts Festival in Atlanta.

Bijdrage: C.P. Vincentius Foto: Mark van Rikxoort

Geen opmerkingen:

Een reactie posten