Doorgaan naar hoofdcontent

Zonder Rotterdamse connecties geen CaboCubaJazz

Begin dit jaar brachten percussionist Nils Fischer en pianist, composer en arrangeur Carlos Matos met hun band CaboCubaJazz de prachtige cd 'Rikeza y Valor' uit. De band naam zegt het al, een mix van Kaapverdische, Cubaanse & Jazz invloeden. Met op de achtergrond de warme zomerse klanken van de cd van CaboCubaJazz, die met het december weer meer dan welkom zijn, sprak Mark van Rikxoort voor JazzContrasten met Nils Fischer.




















Trouw noemde je crosscultureel, een mooie omschrijving, hoe is die liefde voor andere (muziek)culturen gegroeid?
Dat is inderdaad een mooi begrip en voor mij een compliment. Toen ik met het spelen van percussie begon, ben ik direct met muziek en mensen van allerlei landen in aanraking gekomen. Ik voelde me gelijk thuis - ik zie de omgang van mensen uit verschillende Culturen met elkaar als een verrijking. Dat vind ik ook het mooie aan Nederland trouwens, hier kom je constant mensen uit alle windstreken tegen, voor al in Rotterdam...

Cabo & Cuba, had je deze combi ook bedacht zonder je Rotterdamse connecties?
CaboCubaJazz is niet zo zeer een bedacht project, het is heel intuïtief ontstaan, en een logische stap - omdat ik veel Cubaanse en Kaapverdiaanse vrienden en medemusici heb. Vooral zonder pianist en medeoprichter Carlos Matos was dit project niet mogelijk geweest. Dus als je het zo bekijkt - zonder Rotterdamse connecties geen CaboCubaJazz!

De cd is ook verschenen in Kaapverdië uitgebracht, wat zijn de reacties? En Cuba, de cd daar uitbrengen....
Nou ja, je weet hoe de handelsbetrekkingen met Cuba zijn, daar een CD uit te brengen lijkt me een uitdaging... De CD verkoopt eigenlijk het beste in Kaapverdië, waar ze overal in de winkels ligt [heb ik me laten vertellen] en de VS, waar je ook veel Kaapverdianen hebt. Ok al zeg ik het zelf, de internationale reacties zijn heel goed, we hebben naast mooie recensies in Nederland een aantal lovende kritieken uit o.a. Colombia, Japan, Duitsland. CaboCubaJazz was ook CD van de maand In Latin Beat Magazine [VS] en in Mixed Worldmagazine... allemaal werkelijk beyond expectations, we zijn er heel erg blij mee!!! In ieder geval is 'Rikeza Y Valor' wereldwijd verkrijgbaar, natuurlijk via www.cabocubajazz.com, maar ook bij CDbaby, Rapsody en iTunes!

Waarvan acte! De cd is al weer enige tijd uit, zijn er plannen voor een vervolg?
Hoe bedoel je, de CD is in 2011 uitgekomen, haha... Natuurlijk zijn er alweer plannen voor nieuwe opnamen, maar we nemen er de tijd voor.

Wat kunnen we verder in 2012 nog meer van Nils Fischer verwachten?
We zullen dit jaar in het buitenland spelen met CaboCubaJazz, er zijn aanvragen uit Kaapverdië, Thailand, Indonesië, België en Noorwegen. Wij zijn aan het onderhandelen 'as we speak'. Bovendien willen we graag weer net als dit jaar zo veel mogelijk in Nederland spelen, daar zijn we ook me bezig op dit moment. De band heeft tot nu toe als kwintet gespeeld, maar voor grotere podia zijn we nu ook als octet te boeken. Wij hadden op 01-12-2011 een showcase op De Dag van de Wereldmuziek in deze nieuwe formatie.

Voor wat mij persoonlijk betreft: het nieuwe project Skins & Keys zal in februari touren o.a. in verschillende theaters en podia in Nederland, georganiseerd door Music: worldseries. Verder zal ik naast freelance werk op tournee zijn met de groep Drums United [Canada, VS, Colombia e.a.] en met Nueva Manteca. Tenslotte zal ik in 2012 beginnen aan nieuwe opnames voor de tweede CD van 'Nils Fischer & Timbazo', maar ook daarvoor neem ik de tijd!

Relevante links:
Timbazo Productions
Facebook: Nils Fischer & Timbazo

Reacties

Populaire posts van deze blog

Victor Kaihatu 1939 - 2014

Victor Kaihatu, een van de bekendste contrabassisten in Nederland is begin mei van dit jaar overleden. Hij werd in 1939 in Java geboren en was een van de Indische Nederlanders, zoals b.v. de gebroeders Pronk, die de bebop een warm hart toedroegen. Hij was van Molukse afkomst. In het begin van zijn carrière, begin jaren zestig, vormde hij samen met zijn broer Ferry de indorockformatie The Emeralds, waar de broers een aantal hits, zoals 'Memories' mee scoorden. Ook zal zijn naam verbonden blijven aan het krontjong ensemble, dat hij jarenlang leidde. Victor Kaihatu heeft bij een groot aantal uiteenlopende jazzformaties gespeeld. Vanaf begin jaren zestig tot midden jaren zeventig was hett vooral avant-gardejazz wat de klok sloeg. Zo maakte hij in de loop der jaren deel uit van de combo's van Nedley Elstak en Pierre Courbois en speelde hij later vier jaar bij Loek Dikker en bij het Willem Breuker kwartet. Het Misha Mengelberg kwartet ( met naast Mengelberg Piet Noordijk, Han B

CD: Mark Wade Trio - Event Horizon

Hoewel al twintig jaar actief, nu pas is er het debuutalbum van Mark Wade. Het was het wachten waard! Het album Event Horizon van het Mark Wade Trio is een genot om naar te luisteren. Basis Mark Wade, drummer Scott Neuman en pianist Tim Harrison hebben een puik album afgeleverd. De ritme sectie gidst je strak en soms verrassend door het album met op en top jazz melodielijnen van de piano. De ervaring van Wade spat er van af, eerder was hij actief voor gelouterde jazzmuzikanten als James Spaulding, Peter Eldridge en Don Byron. Het in eigen beheer uitgebrachte album bevat naast de cover 'If I only had a brain' nog acht eigen composities van Wade. Luister hier naar een aantal nummers van de cd of kijk voor meer informatie op: www.markwademusicny.com

Charlie Parker, 12 maart 1955

Het is 60 jaar geleden dat Charlie Parker overleed, na een leven vol van fantastische, vernieuwende muziek, maar ook van excessen.   Het was te laat, toen dokter Robert Freymann op de avond van 12 maart 1955 naar het luxueuze Stanhope Hotel in New York werd geroepen. De patiënt was al overleden. In een fauteuil voor het televisietoestel lag Charlie 'Bird' Parker. De doodstrijd van de saxofonist had drie dagen geduurd. Al die tijd lag hij in het appartement van de rijke Baronesse de Koenigswarter. Bij aankomst kon de arts alleen de dood constateren en  de lijkwagen oproepen. In het laatste maanden voor zijn overlijden was Parker lichamelijk een wrak. Alcohol, heroïne en pepmiddelen hadden hun tol geëist.  In de pathologische afdeling van het ziekenhuis schatte men zijn leeftijd tussen 50 en 60 jaar. Feitelijk werd Parker slechts 34 jaar. Zijn excessieve levensstijl had hem gesloopt. Anderzijds had juist zijn extreme stijl van musiceren hem tot een van de topmusic