zondag 18 december 2011

Paul Motian 1931-2011


Op 22 november 2011 overleed drummer, componist en bandleider Paul Motion op 80-jarige leeftijd in New York. Motian is eerst en vooral bekend geworden als drummer. In het eerste deel van zijn loopbaan speelde hij kort bij Thelonius Monk en kreeg grote bekendheid door zijn werk in het Bill Evans trio van 1959 tot en met 1964. In deze periode werkte hij ook regelmatig samen met Lennie Tristano, Warne Marsh en Lee Konitz. Aansluitend speelde hij bij de trioformaties van de pianisten Paul Bley en Keith Jarett(1967-1976). 

In de periode tot 1990 speelde hij bij de toenmalige avantgardemusici Carla Bley, Charlie Haden, and Don Cherry.Vanaf de vroege jaren tachtig vormde hij een trio met gitarist Bill Frisell en saxofonist Joe Levano. Eer Motian op twaalfjarige leeftijd met drums begon, speelde hij gitaar.Die voorliefde voor gitaar was merkbaar in de formaties die hij zelf leidde. Naast zijn steeds weer terugkerende samenwerking met gitarist Bill Frisell vormde Motian vanaf de zeventiger jaren zijn eigen Electric Bebop Band; steeds met twee of drie gitaristen en een elektrische bas. Deze Electric Bebop Band was steeds zonder piano.Motian had een goed inzicht in talent.Gitaristen als Kurt Rosenwinkel, Brad Shepik, Wolfgang Muthspiel en Steve Cardenas en de saxofonisten Joshua Redman en Chris Potter maakten deel uit van zijn formaties. 

Ook in zijn sterfjaar bleef Paul Motian actief, vrijwel tot het einde toe. Alleen al in 2011werkte hij mee aan zeven albums, onder andere met Brad Mehldau en Chick Corea. Motian werkte in totaal aan meer dan 117 albums mee, waaronder 36 onder zijn eigen naam. Veel van deze albums verschenen bij het ECM-label.Voor de moderne jazz was Paul Motian van groot belang, niet alleen vanwege zijn grote productiviteit, of de vruchtbare samenwerking met een aantal topmusici van de moderne jazz. Een groot deel van zijn verdienste ligt vooral in de vernieuwing van het drummen. De verschuiving van uitsluitend leverancier van een hechte beat naar een evenwaardig bijdragende solist in formaties, zoals die in de bebop begon, kreeg mede door Motian in de moderne jazz definitief zijn beslag.

Bijdrage: C.P. Vincentius

Geen opmerkingen:

Een reactie posten