donderdag 15 december 2016

Ode aan Gerry Mulligan & Chet Baker

JanWillem van der Ham, Felicity Provan, Raoul van der Weide en George Hadow brengen ode aan de vernieuwende jazz van Gerry Mulligan en Chet Baker circa 1952-’53, met getrouwe ‘remakes’ naast nieuwe variaties en eigen composities.

Gerry Mulligan (1927-’96) bracht de baritonsax voor het voetlicht, het instrument dat in jazzorkesten meestal een bijrol had. Begin jaren ’50 vierde hij succes met zijn pianoloze kwartet, destijds iets nieuws. Door het ontbreken van piano ontstond ruimte voor enerverend samenspel met trompettist Chet Baker (1929-’88).

JanWillem van der Ham pakt de baritonsax op voor zijn Mulligan-Baker Project, een Amsterdamse groep met dezelfde bezetting als het Gerry Mulligan/Chet Baker Quartet. Origineel materiaal uit 1952-’53 wordt op verschillende manieren benaderd: er zijn authentieke ‘remakes’ naast hedendaagse versies (‘extensions’) en passende nieuwe composities (‘counterparts’). Het Mulligan-Baker Project nam afgelopen zomer een eerste album op, Mixing memory and desire: The Mulligan-Baker Project, dat zal worden gepresenteerd, tijdens dit concert in het Bimhuis op 7 januari 2017.
THE MULLIGAN-BAKER PROJECT 
JanWillem van der Ham rieten 
Felicity Provan trompet 
Raoul van der Weide bas 
George Hadow drums 

Meer informatie op: bimhuis.nl/concerten/mulligan-baker-project

Geen opmerkingen:

Een reactie posten