Doorgaan naar hoofdcontent

T.H.E.O. met Michiel Borstlap


Op zondag 13 maart is het weer tijd voor de maandelijkse jazz-happening aan het Spui. The Hague Ethospheric Orchestra (T.H.E.O) speelt zijn zesde concert in de concertreeks van dit seizoen. Tijdens de vorige concerten (o.a. met gitarist Jesse van Ruller) in de serie hebben al vele mensen ontdekt dat T.H.E.O. staat voor eigentijds en energiek en dat het bijwonen van een T.H.E.O. concert een fantastische manier is om de zondagmiddag in De Haag door te brengen. En dat alles onder genot van een hapje en een drankje in de sfeervolle foyer van Theater aan het Spui.



Dit keer zal Michiel Borstlap de gastsolist zijn. Michiel Borstlap is een van Nederlands meest bekende en veelzijdige jazzpianisten. De samenwerking tussen hem en T.H.E.O. op 13 maart belooft dan ook een verrassende en spannende middag te worden.

T.H.E.O. speelt een prikkelende mix van jazz, wereldmuziek, klassieke orkestraties een groovy funk die veel ruimte laat voor improvisatie. T.H.E.O. is ruim een jaar geleden ontstaan uit een verlangen om Den Haag een eigen, modern geluid te geven en daarmee het beeld van de stad als ‘jazzcapital’ te actualiseren. De ongebruikelijke bezetting van het orkest (trompet, trombone, sax, fluit, zang, piano, vibrafoon, bas, drums en percussie) maakt een grote afwisseling in klankkleur mogelijk. THEO klinkt dan ook als geen ander orkest.
Alle twaalf leden, uit negen verschillende landen, hebben gestudeerd aan het Koninklijk Conservatorium. De muzikale leiding is in handen van pianist/dirigent en DeloitteJazzAward-winnaar Michal Vanoucek.

Op de website  www.THEOrchestra.nl  is meer informatie te vinden over de afzonderlijke leden van THEO en de aankomende concerten. Theater aan het Spui, Den Haag. Zondag 13 maart, 15:00 uur. The Hague Ethospheric Orchestra met Michiel Borstlap (piano)

Reacties

Populaire posts van deze blog

CD: Mark Wade Trio - Event Horizon

Hoewel al twintig jaar actief, nu pas is er het debuutalbum van Mark Wade. Het was het wachten waard! Het album Event Horizon van het Mark Wade Trio is een genot om naar te luisteren. Basis Mark Wade, drummer Scott Neuman en pianist Tim Harrison hebben een puik album afgeleverd. De ritme sectie gidst je strak en soms verrassend door het album met op en top jazz melodielijnen van de piano. De ervaring van Wade spat er van af, eerder was hij actief voor gelouterde jazzmuzikanten als James Spaulding, Peter Eldridge en Don Byron. Het in eigen beheer uitgebrachte album bevat naast de cover 'If I only had a brain' nog acht eigen composities van Wade. Luister hier naar een aantal nummers van de cd of kijk voor meer informatie op: www.markwademusicny.com

Victor Kaihatu 1939 - 2014

Victor Kaihatu, een van de bekendste contrabassisten in Nederland is begin mei van dit jaar overleden. Hij werd in 1939 in Java geboren en was een van de Indische Nederlanders, zoals b.v. de gebroeders Pronk, die de bebop een warm hart toedroegen. Hij was van Molukse afkomst. In het begin van zijn carrière, begin jaren zestig, vormde hij samen met zijn broer Ferry de indorockformatie The Emeralds, waar de broers een aantal hits, zoals 'Memories' mee scoorden. Ook zal zijn naam verbonden blijven aan het krontjong ensemble, dat hij jarenlang leidde. Victor Kaihatu heeft bij een groot aantal uiteenlopende jazzformaties gespeeld. Vanaf begin jaren zestig tot midden jaren zeventig was hett vooral avant-gardejazz wat de klok sloeg. Zo maakte hij in de loop der jaren deel uit van de combo's van Nedley Elstak en Pierre Courbois en speelde hij later vier jaar bij Loek Dikker en bij het Willem Breuker kwartet. Het Misha Mengelberg kwartet ( met naast Mengelberg Piet Noordijk, Han B...

Clare Fischer 1928 - 2012

Wie op You Tube simpelweg Clare Fischer intikt, krijgt een dikke oudere heer in korte broek en slecht verzorgde laarsjes te zien, die een fenomenale versie van Sentimental Lady van Duke Ellington ten beste geeft. Het betreft hier Clare Fisher, een pianist, arrangeur, componist en bandleider die vanaf de late jaren vijftig een onmiskenbaar stempel op de jazz en jazzgerelateerde muziek heeft gedrukt. Zijn muzikale opleiding begon op de basisschool met viool en piano. Op zevenjarige leeftijd kreeg Fischer zijn eerste lessen in harmonie. Na twee jaar pianolessen componeerde hij klassieke muziek. Bovendien arrangeerde hij voor dansorkesten in de regio van Grand Rapids, Michigan. Eenmaal op South High School kreeg hij les op cello, klarinet en saxofoon. Zijn muziekleraar op de high school, Glenn Litton, toonde een meer dan normale belangstelling voor het talent van de jongen. Omdat het gezin Fischer het financieel niet breed had, gaf Litton de jonge Fischer gratis lessen in muziektheorie,...