zondag 5 april 2015

Peter Nieuwerf 1938 - 2015

Gitarist Peter Nieuwerf is vrijdag 27 maart 2015 op 76-jarige leeftijd in zijn woonplaats Utrecht overleden.  Nieuwerf was geen hemelbestormer of vernieuwer maar een vakman pur sang, die zijn roots wel degelijk in de jazz had, maar zich gaandeweg ontwikkelde tot een allround vakman die zowel in jazzclubs speelde of als studiomuzikant de herkenningsmelodie van de Fabeltjeskrant inspeelde.

Zijn vakmanschap resulteerde onder meer in een aanstelling aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Een baan die elke muzikant verwelkomt, omdat dat dat nu eenmaal een vaste bron van inkomsten verschaft. Voor de rest blijft het muzikantenleven een mooi maar vaak onzeker bestaan. Een van zijn leerlingen was Olaf Tarenskeen. Nieuwerf begon zijn muzikale loopbaan in het combo van Wim Sonneveld en trad op met artiesten van diverse pluimage zoals Stéphane Grappelli, Rita Reijs, Ramses Shaffy en Jasperina de Jong. Ook werkte Nieuwerf mee aan plaatopnamen van onder anderen Rogier van Otterlo, waaronder de LP Sketches on Bach van Chris Hinze. Robert Long, tv-programma's als De Stratemaker-op-zee-show, De Fabeltjeskrant en Sonja's Goed Nieuws Show; overal vond zijn vakmanschap waardering. De laatste dertig jaar van zijn leven werd pure jazzmuziek de allesbepalende factor in zijn leven. Zo was hij een van de vaste begeleiders van zangeres Greetje Kauffeld. Die samenwerking resulteerde onder meer in de LP The Song is you.


In 1996 trad hij op met het Koninklijk Concertgebouworkest in Carnegie Hall met de Jazzsuites van Sjostakovitsj. Daarnaast werkte Nieuwerf nauw samen met het zigeunerjazz kwartet van beeldend kunstenaar Armando. In Enschede was hij een van de vaste begeleiders in het huiscombo van jazzcafé De Tor. Steeds viel op hoe subtiel en effectief hij begeleidde en hoe degelijk de opbouw van zijn solo's was. Hij was musicus, maar vooral ook medemusicus, iemand met een perfect gevoel voor timing.


Bijdrage: C.P. Vincentius

Geen opmerkingen:

Een reactie posten